BÖLÜMÜMÜZÜN PATENT BAŞARISI
9 Mayıs 2024 | 10:10

DRONE VE İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI İÇIN ÇOKLU ATEŞLEME SISTEMI TASARIMI, PROTOTIPI VE ÜRETİMİ

Alper Hasan KOCATAŞ

Danışman:Prof.Dr.İhsan KORKUT

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fkültesi, İmalat Mühendisliği Bölümü uhdesinde yürütülen araştırma kapsamında, Prof.Dr.İhsan KORKUT, Alper Hasan KOCATAŞ ve Duygu Gürkan KOCATAŞ ‘ın buluş sahipliğinde “Drone ve İnsansız Hava Araçları İçin Çoklu Ateşleme Sistemi Tasarımı, Prototipi ve Üretimi” adlı Yüksek Lisans tezi kapsamında patent almışlardır. Patent çalışması kapsamında, namlu sisteminin kamera sisteminin baktığı yöne otonom olarak yönelebildiği ve  mühimmatlı insansız hava dronları ve bu dronların yeni nesli için tasarım yapılması ve üretim standartlarının belirlenmesi amacıyla ağırlık optimizasyonu da yapılmıştır. Ağırlık azaltma için çentik faktörü ve topolojik boşaltma olmak üzere iki yöntem kullanılmıştır. İki yöntemin uygulanmasından dolayı silah sisteminde üretilen eşdeğer bileşke gerilmeler sayısal ve sonlu elemanlar yöntemi ile analiz edilmiştir.

İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalında gerçekleştirilen lisans üstü tez çalışması,  “Insansız robot ve araçlar için otonom nisan alabilen namlu sistemi.” konulu patent ile tescillenmiştir.

Patent sahibi: Gazi Üniversitesi Rektörlüğü,

Buluş Sahipleri: Alper Hasan KOCATAŞ, İhsan KORKUT, Duygu Gürkan KOCATAŞ