Duyuru
İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TANITIMI
11 Ağustos 2021 | 16:13

 

Bölümüz öğretim elemanları ve mezun öğrencilerimizin sizler için hazırladıkları videolara aşağıdan ulaşabilirsiniz. (İsimlerin üzerine tıklamanız gerekir).

 

 

Prof. Dr. İhsan KORKUT                                  Prof. Dr. Ahmet ÖZDEMİR                     Prof. Dr. Ulvi ŞEKER                                             

İmalat Mühendisliği Bölüm Başkanı             İmalat Mühendisliği Öğretim Üyesi      İmalat Mühendisliği Öğretim Üyesi

 

Doç. Dr. Hakan GÜRÜN             

İmalat Mühendisliği Öğretim Üyesi 

 

Arş. Gör. M. Okan KABAKÇI          Arş. Gör. Duygu GÜRKAN- Arş. Gör. Gözdenur KOŞ

                       İmalat Mühendisliği  Araştırma Görevlileri

 

MEZUNLARIMIZ

 

İmalat Mühendisi Billur KOÇOĞLU              İmalat Mühendisi Nur Betül ŞENOYAR

                                  İmalat Mühendisliği Mezunları          

 

İmalat Mühendisi Dilay HAKSEVER- İmalat Mühendisi Tugay KOCA     

                               İmalat Mühendisliği Mezunları

 

İmalat Mühendisi Uğur Sıtkı TÜRKYILMAZ      İmalat Mühendisi Mehmetcan KATMER

                               İmalat Mühendisliği Mezunları        

 

İmalat Mühendisi İlker BAŞARAN           İmalat Mühendisi Mert BALCI                                  

                                     İmalat Mühendisliği Mezununları

 

NEDEN TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ?

Teknoloji Fakültelerini diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en temel özellik uygulama ağırlıklı bir eğitim vermeleridir. Teorik derslerin yanında hemen hemen her dersin uygulama kısmı da mevcuttur. Bu sebeple; uygulama yeteneği yüksek veya geliştirmek isteyen, uygulamalı çalışmalara yatkın, proje ve takım odaklı çalışmalardan hoşlanan öğrenci adaylarının daha çok tercih edebileceği bir fakültedir. Teknoloji Fakültelerini diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en önemli özelliklerden bir diğeri ise; 40 günlük yaz stajına ilaveten yapılan işyeri eğitimidir. Fakültemizde bütün mühendislik programlarında son sınıfın 7. veya 8. yarıyılında dört ay boyunca işyeri eğitimi yapılmakta olup öğrencilerimiz stajyer mühendis olarak bu işletmelerde eğitim görmektedirler.

Bu bağlamda Teknoloji Fakülteleri;

  • Alanında teoriyi iyi bilen ve teoriyi uygulayabilen
  • Disiplinler arası çalışabilen 
  • Bilgisini laboratuvar da ölçerek öğrenen sahada uygulayarak pekiştiren
  • Teknolojik ürün yaratmak amacıyla donanımlı akademik bilgisini uygulamaya dökebilen
  • Hayatın problemlerine uygulanabilir/sürdürülebilir çözümler üretebilen
  • Sürdürülebilir fikirleri uygulamaya yansıtan
  • Bilimi ürüne dönüştüren, araştırma, innovasyon, ticarileşme sorumluluğunu üstlenen

mühendisler yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.

 

NEDEN İMALAT MÜHENDİSLİĞİ?

Endüstrinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda, sanayicilerin teorisi iyi olan mühendislere ihtiyacının yanında uygulaması iyi olan mühendislere de ihtiyaçları bulunduğu görülmektedir. Teknoloji Fakültelerinden mezun olan mühendisler alanı ile ilgili klasik ve modern sistemlerin çoğunu fakültede uygulamalı olarak öğrendiğinden,  işyerinde öğrenmek için zaman kaybetmeyecektir.

Makina imalat sektöründe; tasarım ve imalat aşamalarında takım tezgahları ile imalat teknolojileri, CAD (Computer Aided Design-Bilgisayar Destekli Tasarım), CAM (Computer Aided Manufacturing-Bilgisayar Destekli İmalat) ve CNC (Computer Numerical Control-Bilgisayarlı Sayısal Denetim) sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Makina imalat sektöründe çalışan birçok işyerinde, imalat alanında mesleki tecrübesi olan; CAD, CAM ve CNC gibi modern teknolojileri iyi bir şekilde problem çözümünde kullanabilen Mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır.

İmalat Mühendisliği Bölümünde; matematik, statik, dinamik, makina elemanları, cisimlerin dayanımı, akışkanlar mekaniği gibi temel mühendislik bilimlerine dayalı derslerin yanında; uygulama ağırlıklı mühendislik alan eğitimi verilerek ülkemiz imalat sektörlerinin ihtiyaç duyduğu uygulaması iyi imalat mühendisleri yetiştirilecektir. İmalat teknolojileri, klasik takım tezgahlarını içeren uygulama laboratuvarları ile CAD, CAM, CNC ve diğer laboratuvarlarda uygulamalı olarak öğretilmektedir.

 

İmalat Mühendisliği Bölümünden mezun olanlara İMALAT MÜHENDİSİ ünvanı verilmektedir. Ülkemizin yıllık ihracat kalemlerine bakıldığında, %40’ın üzerinde makina imalat ve otomotiv yan sanayisi ürünleri imalatının yer aldığı görülmektedir. Çeşitli alanlarda endüstriyel imalat yapan firma sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı imalat ürünlerinin üretim aşamalarında, lisans mezunu Tasarım, İmalat ve Kalıp esaslı eğitim almış mühendis kaynağının son derece etkili olduğu, hem üretimin kalitesinde, hem de verimliliğin artmasında bu kaynağın niteliğinin önemli roller üstlendiği görülmektedir.

Ülkemizde Makina İmalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların sayısının fazla olması ve birçok firmanın tasarım, imalat ve seri üretime dayalı ürün ve üretim sürecine sahip olması; İmalat Mühendisliği Bölümünden mezun olacakların sektör tarafından kısa sürede istihdam edileceğinin önemli bir göstergesidir. Yenilikçi, daha farklı ve daha iyi nasıl üretebilirim, nasıl rekabet edebilirim sorularına cevap aramak, uluslar arası rekabet gücünü arttırmak temel hedeflerimizdir.

Mezunlarımız, imalat sektöründe faaliyet gösteren yurtiçi ve yurtdışı firmaların Tasarım ve İmalat birimlerinde aşağıdaki pozisyonlarda mühendis olarak çalışmaktadır.:

    ● İmalat Müdürü, İmalat Yöneticisi, İmalat Mühendisi,

   ● Tasarım Yöneticisi, Tasarım Mühendisi,

   ● Kalıphane Müdürü, Kesme ve Hacim Kalıp Tasarımcısı, Kalıphane Yöneticisi, Kalıp Tasarım ve İmalat Mühendisi,

   ● CAD, CAM ve CNC ile ilgili imalat mühendisi ve yöneticisi,

   ● Otomasyon sektöründe sistem tasarım mühendisi.

İmalat Mühendisliği programının güçlü yönleri:

  ● Deneyimli akademik kadro (Bölümümüzde 30 adet akademik personel tam zamanlı kadroludur,

  ● Uygulamalı mühendislik eğitimi,

  ● Laboratuvar ve takım tezgahları fiziki alan kapasitesi,

  ● Klasik ve modern imalat tezgah parkı (CNC işleme merkesi, CNC torna ve CNC freze tezgahları),

  ● Uygulamalı CAD, CAM, CNC eğitimi,

  ●Kalıp Teknolojileri (Saç metal kalıplama, Alüminyum-plastik-enjeksiyon-hacim kalıplama)

  ● Ölçme, test ve deney laboratuarları zenginliği ve donanım yeterliliği.

 

İMALAT MÜHENDİSİ KİMDİR?

İmalat Mühendisi temel olarak, soyut halde bulunan tasarımı en kaliteli, en hızlı ve en düşük maliyetle somut hale getirme becerisine sahip mühendistir. İmalat mühendisi bir ürünün tasarımından başlayarak ürün ortaya çıkana kadar geçirdiği evrelerin tümünde görev alabilir. İmalat Mühendisinin sahip olması beklenen bilgi ve beceriler şunlardır:

● İmalat problemlerinin çözümü için temel ve mühendislik bilimlerinin prensiplerini uygulama becerisi,  

● İmalat sistemlerini tasarlama, yürütme ve sonuçları analiz edip yorumlayabilme becerisi,  

● Güncel yöntemleri, araç ve teknolojileri kullanarak imalat süreci ve sistemlerini seçme ve tasarlama becerisi,  

● Çok disiplinli projelerde çalışabilme ve liderlik yapabilme becerisi,  

● İmalat mühendisliği problemlerini belirleme, sunma, formüle etme ve çözme becerisi,  

● Türkçe ve İngilizce sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisi,  

● Mühendislik tasarım ve analizlerinde bilgisayar yazılımları gibi modern mühendislik yöntemlerini ve bilgiye ulaşmada çağdaş yöntemleri kullanabilme becerisi.

Bu becerilere sahip olan İmalat Mühendislerinin aktif olarak sorumluluk alabilecekleri temel işlevler şunlardır:

● İmalat Yöntemleri ve Malzeme Bilgisi: İmalat yöntemlerini etkileyen ve aynı anda kendisi de değişikliğe uğrayan malzemelerin davranış ve özelliklerini değerlendirme.  

● Proses, Montaj ve Ürün Mühendisliği: Ürünlerin ve imalat için gerekli olan ekipman, takım ve ortam koşullarının seçim ve tasarımı.  

● İmalat Sistemleri Tasarımı: İmalat işlemlerinin analiz sentez ve kontrollerinin, istatistiksel, matematiksel yöntemlerle; simülasyon ve bilişim teknolojileri yardımıyla gerçekleştirilmesi.  

● Rekabetçi İmalat: İmalat planlama, strateji ve kontrol yöntemleriyle rekabetçi imalat yöntemlerini geliştirme.  

● Laboratuar Çalışmaları:  İmalat proseslerindeki değişkenlerin laboratuar ortamında ölçüm ve değerlendirilmesi.

Ülkemizde imalat sektörünün istenen düzeye ulaşabilmesi için birçok sektörde bu süreçleri tasarlayabilecek ve uygulayabilecek imalat mühendislerine ihtiyaç vardır. İmalat mühendisleri, imalat sistemlerinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi yanında, ürün geliştirme, kalite kontrol ve üretim bölümlerinde çalışabilirler. İmalat mühendisleri tüm üretim bölümlerinin idaresinde veya yönetim kademelerinde sorumluluk alabilirler.

İmalat Mühendisleri için hangi sektörlerde iş olanakları vardır?

Bir İmalat Mühendisi imalat yapan her alanda görev alabilir. İmalat Mühendislerinin potansiyel çalışma alanları arasında başta otomotiv, uçak, beyaz eşya, tarım veya genel makine imalat sektörü, elektronik malzeme ve demir-çelik olmak üzere, bünyesinde imalat gerçekleşen daha birçok sektörü saymak mümkündür. Görev alabilecekleri sektörlerin bu denli geniş olması ve imalat süreçleri hakkındaki geniş bilgileri imalat mühendislerine, tasarımdan son ürüne kadar uzanan geniş bir alanda, çok çeşitli iş olanaklarının önünü açmaktadır. İmalat Mühendisleri daha iyi tasarım, imalat ve montaj yöntemleri, kalite kontrol prosesleri, otomasyon sistemleri ve imalat yöntemleri geliştirerek üretkenliği arttırıp Türkiye'nin üretim rekabetini arttırmada önemli roller üstleneceklerdir.

İmalat Mühendisliğinin Dünyada Konumu nedir?

Türkiye'de yeni olmasına rağmen İmalat Mühendisliği eğitimi, "Department of Manufacturing Engineering" adı altında Amerika ve Avrupa’daki üniversitelerde yaygın olarak verilmektedir.

İngiltere' de bünyesinde "Manufacturing Engineering" bölümü bulunan üniversitelerden bazıları şunlardır:

  • Loughborough University     

  • University Of Portsmouth     

  • University Of East London

  • University Of Wales, Newport

  • University Of Plymouth     

  • University Of Brighton     

  • University Of Glamorgan

  • University Of Manchester

  • University Of Bradford

  • Swansea Metropolitan University

  • University Of Derby

  • University Of Sunderland

  • Queen's University Belfast

  • Southampton Solent University

  • University Of Nottingham

  • Birmingham City University     

  • Newcastle University     

  • London South Bank University

  • University Of Cambridge     

  • University Of Bath     

  • Coleg Sir Gar College

  • University Of Warwick     

  • University Of Huddersfield

  • University Of Liverpool

  • Newcastle College      

  • University Of Greenwich     

  • Hartlepool College Of Further Education

Vizyonumuz

İmalat sektöründe yetkin, nitelikli ve çözüm odaklı mühendisler mezun eden, alanında tanınan ve saygın bir bölüm olmaktır.

Misyonumuz

İmalat sektöründe, mühendislik disiplinine, analitik düşünme ve çözüm üretme kabiliyetine sahip, araştırmacı, tasarım kabiliyeti yüksek, imalat yöntemlerini uygulayabilen, ulusal ve uluslarlararası imalat sektörüne öncülük edebilen, rekabetçi ve ülkemiz menfaatlerine katkı sağlayan mühendisler yetiştirmektir.

 

Bölümümüz Akademik Kadrosu

Bölümümüz öğretim elemanlarının web sayfaları, iletişim bilgileri vb. bilgilerine Bölümümüz web sayfasında bulunan personel menüsünden ulaşabilirsiniz.

 

İmalat Mühendisliği Bölümü İletişim Bilgileri

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, İmalat Mühendisliği Bölümü

06500 Teknikokullar/Yenimahalle  /Ankara / Türkiye

E-posta :  imalat@gazi.edu.tr

Telefon :    0312-202 86 00

İmalat Mühendisliği Bölümü, Gazi Üniversitesi Merkez Yerleşkesi içerisinde yer almaktadır. Öğrencilerimiz şehrin değişik merkezlerinden geçen Belediye Otobüsleri, Özel Halk OtobüsleriDolmuş«METRO» bağlantılı «ANKARAY»ile kampüse ulaşabilmekte, Dolmuşların dışında diğer ulaşım araçlarından indirimli olarak faydalanabilmektedirler.

Öğrencilerin bölüme ulaşabilmesi için kullanabilecekleri anahtar kelimeler Sabancı Kız Yurdu, Beşevler, Teknikokullar ya da Bahçeli Metro istasyonları dır.

 

 

background image